Om sved og svedgener

Hvad er sved?

Sved er hudens måde at afkøle kroppen på. Huden indeholder mellem 2 og 4 millioner svedkirtler, hvoraf cirka 2% – mere end 50.000 svedkirtler – sidder i armhulerne. Ved at fjerne disse 2% ved hjælp af MiraDry® behandlingen påvirker man derfor ikke kroppens evne til at nedkøle sig.

SVEDfri MiraDry svedbehandling af hyperhidrosis

Hyperhidrosis

Alle mennesker sveder, men cirka 4% af befolkningen sveder overdrevent og lider af den sygdom, der kaldes hyperhidrose. Hyperhidrose (eller hyperhidrosis) er altså udtryk for en svedproduktion, der er større end nødvendig for at kroppen kan opretholde en normal kropstemperatur.

Hyperhidrose opstår oftest i puberteten og for hver 4. er der en arvelig disposition – det vil sige, at flere i nærmeste familie har problemet. Hyperhidrose forekommer lige hyppigt hos mænd og kvinder, og problemet går yderst sjældent over af sig selv. Hyperhidrose kan både forekomme i armhuler, håndflader og fodsåler eller f.eks. i skridtet. Endnu er MiraDry® behandlingen udelukkende anvendelig til behandling af øget svedproduktion i armhulerne –  også kaldet axillær hyperhidrose.

Overdreven svedtendens er socialt invaliderende og kan påvirke mange af livets aspekter både i privatlivet og i arbejdslivet. Det tolkes ofte som udtryk for nervøsitet eller dårlig hygiejne, hvis man har et problem med svedpletter på tøjet eller svedlugt.

Talrige undersøgelser viser, at stor svedproduktion påvirker menneskets livskvalitet i ligeså høj grad som meget alvorlige sygdomme som f.eks. hjertesygdomme. Det kan medføre social isolation, afståen fra f.eks. sport og også påvirke valget af job. I arbejdslivet er det svært at have svedskjolder under armene og stadig blive respekteret, uanset om man er autoritetsperson, i servicefag, foredragsholder eller skuespiller. I sportssammenhæng opfattes det at svede meget ofte som udtryk for dårlig form, selvom det ikke er korrekt.

Læs artiklen fra BT den 25.11.15, hvor svedbehandelingen var på forsiden.

Læs artikel fra Månedsskrift for Praktisk Lægegerning februar 2016.

Der findes to former for svedkirtler:

      • De apokrine svedkirtler findes primært i armhulerne og i skridtet og producerer en væske, der ved bakteriel påvirkning bliver omdannet til ildelugtende sved.
      • De ekkrine svedkirtler findes over næsten hele kroppen og producerer størstedelen af sveden. Mængden af sved, der produceres, varierer fra person til person og med aktivitetsniveauet, men kan under ekstreme forhold være op mod 10 liter om dagen.

Bromhidrose

Udover hyperhidrose, findes også en anden genererende svedsygdom kaldet bromhidrose. Hos disse patienter er det de apokrine svedkirtler (dem der producerer den lugtende sved), der er for aktive, og derfor er de generet af ubehagelig svedlugt, selvom de har god hygiejne. Denne kan forværres ved indtag f.eks. af hvidløg, karry og visse medikamenter. Også disse patienter kan hjælpes af MiraDry® behandlingen, da denne både destruerer de apokrine såvel som de ekkrine svedkirtler.

VIDSTE DU AT ......

….mere end 4% af befolkningen lider af hyperhidrosis?

This post is also available in: English